۲۲ آبان ۱۳۸۸، ۱۵:۴۸

گزارش میدانی مهر /

بیلهای مکانیکی راهسازی بدون مجوز به جان جنگل "ابر" افتاده اند

بیلهای مکانیکی راهسازی بدون مجوز به جان جنگل "ابر" افتاده اند

خبرگزاری مهر - گروه اجتماعی: عملیات راهسازی و تعریض جاده میان گذر جنگل "ابر" در حالی ادامه دارد که مسئولان سازمانهای منابع طبیعی و محیط زیست معتقدند تعریض و احداث این جاده هیچگونه مجوز زیست محیطی از سوی سازمانهای مربوطه دریافت نکرده است.

به گزارش خبرنگار مهر، بحران زیست محیطی پیش آمده در این جنگل بکر و زیبا به قدری تشدید یافته که مسئولان سازمان جنگلها و مراتع کشور را بر آن داشت تا از خبرنگاران رسانه های مختلف کشور بخواهند با حضور خود در این منطقه از نزدیک شاهد فاجعه ای باشند که بر سر جنگل ابر می رود.  

ماشینهای راهسازی در حالی به جان جنگلهای ابر افتاده اند که حتی شخص وزیر راه و ترابری و دستگاههای مجری اجرای این پروژه را به لحاظ اقتصادی به صرفه نمی‌دانند.

به گمان مدیران استانی سازمانهای منابع طبیعی و محیط زیست و مدیرکل جنگلهای خارج از شمال سازمان جنگلهای ایران، این سماجت در ساخت جاده ابر، ریشه در منافعی خارج از استانداردهای راهسازی و تسهیل عبور و مرور در منطقه دارد.

با این حال ماشینهای راهسازی به سرعت مشغول تعریض قسمت ابتدایی جاده قدیمی از روستای ابر به سمت روستای شیرین آباد بودند و فعالیت راهسازان در فاصله 5 کیلومتری جنگل ابر در حال انجام بود. اگرچه اداره منابع طبیعی شاهرود آخرین مقاومتها را برای جلوگیری از ادامه برش و تعریض جاده قدیمی به سمت جنگل ابر به کار می بندد اما جدیت راهسازان حکایت از تصمیم دیگری دارد.

به هر روی تعریض جاده میان گذر جنگل ابر که به عقیده مسئولان مربوطه هیچگونه مجوز زیست محیطی ندارد، همچنان در این منطقه بکر زیست محیطی ادامه دارد. در همین رابطه مدیر کل اداره منابع طبیعی استان سمنان با اشاره به مصوبه هیئت دولت در استان سمنان برای احداث این جاده که مربوط به تکیمل مسیر جاده علی آباد به شاهرود بوده است به خبرنگاران گفت: بعد از مصوبه دولت باور ما بر این بود که جاده خاکی که در این مسیر وجود داشت آسفالت خواهد شد اما به نظر می رسد اداره راهسازی همچنان به گذر جاده ای با عرض زیاد از این منطقه اصرار دارد.

  شیب تند 45 تا 50 درصدی و احتمال بروز سیلابهای فصلی و سرمای طاقت فرسای پائیز و زمستان و همینطور ناتوانی در مدیریت زمستانی از مشکلات فنی این جاده است 

حسن میر عماد

سید حسن میرعماد طول این مسیر را 17 کیلومتر عنوان کرد و به خبرنگاران گفت: طی مذاکراتی که صورت گرفت قرار شد وزارت راه و ترابری مسیری را انتخاب کند که کمترین خسارت را به دنبال داشته باشد اما در بازدیدی که از مسیر داشتیم متوجه شدیم جاده ای با عرض 11 متر در حال احداث است.  این مقام مسئول در اداره منابع طبیعی با اشاره به خطرات جدی ناشی از تخریب جنگل ابر و منابع طبیعی این منطقه به مشکلات فنی موجود بر سر راه احداث این جاده، مانند شیب تند 45 تا 50 درصدی آن و احتمال بروز سیلابهای فصلی و سرمای طاقت فرسای پائیز و زمستان و همینطور ناتوانی در مدیریت زمستانی این جاده اشاره کرد و گفت: به نظر می رسد تعداد محدودی از مسافران و گردشگران از این جاده استفاده خواهند کرد و همین تعداد محدود به مسئولان سیاسی فشار وارد می کنند و حتما بعد از راهسازی پروژه ویلا سازی در دستور کار قرار خواهد گرفت و در نهایت تخریب قطعی جنگل ابر را به دنبال خواهد داشت. پناهگاهی که در زمستان چتر حمایت حیات وحش منطقه است.

جنگل ابر به لحاظ جغرافیایی محل نشیمن ابرهای خزری در بیش از شش ماه سال است و با تراکم مه در این منطقه و کاهش دید در طول 6 ماه از سال به همراه سرمای استخوان سوز منطقه، رانندگی در جاده مورد نظر را خطرناک می کند و همین امر هزینه های سرسام آوری را متوجه نگهداری از آن خواهد کرد.

همچنین رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان شاهرود که در مسیر جاده ابر همراه خبرنگاران بود در پاسخ به سئوالهای پی در پی خبرنگاران که از فعالیت ماشینهای راهسازی شگفت زده شده بود، گفت: تعریض جاده ربطی به احداث جاده در جنگل ابر ندارد. این تعریض برای استفاده مردم منطقه از جاده است.

سید اصغر مطهری به صورتجلسه آسفالت جاده قدیمی اشاره کرد و افزود: این عملیات آسفالت تا "ماهی سرا" است که طول آن 2 هزار و 500 متر است و از آنجا تا جنگل ابر 5 تا 6 کیلومتر فاصله است.

این مقام مسئول محلی از مخالفت محیط زیست با تعریض و تداوم راهسازی خبر داد و تاکید کرد: تا زمانی که دستور از سازمان محیط زیست داده نشود در مقابل راهسازی خواهیم ایستاد.

مطهری همچنین عرض جاده قدیم را 7 تا 8 متر دانست و اضافه کرد: باید جاده با همان عرض قدیم آسفالت می شد اما در اکوتوریسم گردشگری نیازی به جاده آسفالته نیست و مناطق بکر طبیعی برای جذب گردشگر مناسب تر است.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان شاهرود همچنین گفت: برای مقابله با احداث این جاده با مقامات ارشد شهرستان مکاتبه انجام داده ایم اما نباید رئیس یک اداره پای رئیس اداره دیگر را برای مخالفت به دادگاه بکشاند. به هر حال ما با راهسازی مخالف نیستیم اما با احداث راه به این شکل مخالفیم.

کارشناسان محیط زیست و منابع طبیعی معتقدند جنگل ابر بی نظیرترین شاهکار خلقت در این منطقه از جهان است و در دنیا جزو کم نظریترین جنگلها به شمار می رود.

این جنگل در دو ناحیه رویشی که "ایرانی تورانی" و "یرو سیبری"  را به همه نزدیک می کنند واقع شده و از نمونه جنگلهای "اکوتن" است و تنوع زیستی فوق العاده ای دارد.

دکتر پیمان یوسفی آذر مدیرکل دفتر جنگلهای خارج از شمال ایران در این باره به خبرنگاران حاضر در محل گفت: این جنگل به خاطر عبور 17 کیلومتر جاده که می تواند از مسیرهای دیگر عبور کند نابود خواهد شد و علاوه بر آن با تخریب این جنگلها فرسایش خاک شدت خواهد یافت و آب استان سمنان با خطر جدی مواجه خواهد شد و سفره های آب زیر زمینی از این موقعیت آسیب خواهند دید.

 کاظم جلالی نماینده مردم شاهرود نیز در نامه ای خطاب به دکتر احمدی نژاد در مورد گذر جاده از جنگل ابر نوشته است: "در جلسه هیئت وزیران در سمنان در حضور حضرتعالی بحث مفصلی در خصوص این جاده صورت پذیرفت و نهایتا مقرر گردید ظرف یکماه مطالعات زیست محیطی با امضای وزیر محترم راه به ضور جنابعالی ارسال شود. "

اما این پیگیری برای موافقت احداث جاده در دل باستانی ترین جنگلهای ایران در حالی انجام می شود که خبرنگاران در این سفر شاهد مخالفت جدی سازمانهای ارزیاب در حوزه محیط زیست و منابع طبیعی بودند که تحت هیچ شرایطی گذر جاده در جنگل ابر را توجیه پذیر نمی دانستند.

این در شرایطی است که  پیمانکار این عملیات راهسازی اقدام به حفر ترانشه ای یازده متری برای احداث جاده در داخل جنگل کرده است.

 رئیس اداره منابع طبیعی در این باره به خبرنگاران گفت: تداوم فعالیت موافقان راهسازی به حدی است که گروهی تحت عنوان " ستاد مردمی پیگیری احداث جاده جنگل ابر" در حال فعالیت هستند.

گذر خبرنگاران از دل جنگل ابر و شنیدن حرف جنگلبانان و مسئولان و کارمندان سازمان جنگلها در حالی به پایان می رسید که  ماشینهای راهسازی همچنان با جدیت هر چه تمامتر در حال تراش و خراش منابع طبیعی و تخریب و تعریض جاده ای هستند. امری که ممکن است به نابودی کامل یکی از بکرترین جنگلهای ایران و جهان منتهی شود.

کد خبر 982293

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha